Kostoly vo Veľkej Čalomiji

Najstarším kostolom v chotári obce je zrekonštruovaná ruina Pustého kostola. Nový rímsko-katolícky kostol Panny Márie bol dokončený v r. 1911 v secesnom slohu. Stojí na mieste bývalej školy. Je to jednoloďová stavba s polygonálnym presbytériom, v lodi rozšírená z oboch strán tromi kaplnkami. Hlavný oltár dal vyhotoviť biskup Reiner. Lavice do kostola vyrobil Antal Veki, stolár zo Šiah. Organ je dielom Lipota Vegenšteina a jeho syna. Antal Novotni odlial zvony, financované z príspevkov veriacich. Dva väčšie zvony (362 kg a 180 kg) odniesli v r. 1916 a boli použité na vojenské účely. Kostol bol vysvätený 15.10. 1911, v r. 1937 ho vymaľoval rožňavský maliar Gyula Ádam.
Katolícky kostol vo Veľkej ČalomijiEvanjelický kostol vo Veľkej Čalomiji
Začiatkom 30-tych rokov 20.storočia sa evanjelici rozhodli postaviť si vlastný kostol, ktorý bol dokončený v r. 1934. Je dielom českého staviteľa, ktorý využil aj prvky z husitských stavieb. Je postavený bez konkrétneho stavebného slohu a jednoduchý tak v exteriéri, ako aj interiéri . V r. 1965 bolo rozhodnuté o jeho rekonštrukcii.

Vložiť komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.