Kostol v Čelároch

Kostol v Čelároch dnes Rímskokatolícky barokovo-klasicistický kostol Sv. Michala bol postavený 29. novembra 1800 na základoch starého kostola, ktorý tu mohol stáť už v 13. storočí. V r. 1264 sa totiž v listine spomína meno kňaza Peuceho z Čelár, jedného zo starších kňazov novohradského arcidiakonátu. Existenciu starého kostola potvrdzuje aj súpis pápežských desiatkov z obdobia 1332-1337, kde sa spomína kňaz Mikuláš.

Kostol stojí na umelom kopci, ktorý vznikol vyvážaním zeme pri stavbe tunela počas tureckých nájazdov. Tunel spájal 3 únikové cesty pre bohatších, podľa legiend sa dalo prejsť konským záprahom, na tie pomery stavba takého veľkého tunela bola rarita. Vchod do tunela je ešte stále viditeľný.

Je to jednoloďová stavba so segmentovým uzáverom presbytéria, pristavanou sakristiou a predstavanou vežou. Interiér lode je členený piliermi, ktoré mali niesť nerealizovanú klenbu. Fasáda členená lizénovými rámami. Štvorpodlažná veža je zakončená barokovou laternovou baňou. Na priečelí vložený kríž s datovaním 1797. Do steny kostola bola vložená aj tabuľa s nápisom Pál Sztrazinsky žil 51 rokov, zomrel r. 1797.

Interiéru dominuje hlavný neorokokový oltár s ústredným obrazom sv. Michala archanjela z konca 18.storočia, polychromovaná drevorezba, olejomaľba na plátne. Prestavaná menza s tabernákulom s vázami, na stene v bohato dekorovanom ráme bol obraz sv. Michala (s rámom 220×155 cm, pozn. obraz bol odcudzený v r. 1992, nahradený novým v r. 1994).

Ďalšie vybavenie interiéru: ľudová plastika Ukrižovaného z polovice 19.stor., polychromovaná drevorezba. Kazateľnica luisézna klasicistická z 2.tretiny 18. storočia, polychromovaná drevorezba dekorovaná klasicizujúcou ornamentikou. Svietniky (6 kusov) rokokové z konca 18.stor., polychromované drevorezba. Dekorované rokajom, akantom a ružami. na hlavnom oltári. Organová skriňa klasicistická z prvej pol. 19.stor. polychromovaná drevorezba. Organ z 2.tretiny 18.storočia s jednoduchou skriňou a drevenými píšťalami. Akantový dekor na chóre. Kalich barokový z roku 1711, tepané pozlatené striebro. Bez dekoru s nápisom v sakristii. Krížik oltárny rustikálny z polovice 19. storočia, polychromovaná drevorezba. Na soklíku s festónmi je kríž s hladko modelovaným korpusom.

  • HARMINC, Ivan (et. al.). Súpis pamiatok na Slovensku I. Bratislava, 1967, s. 287.

Vložiť komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.