Kaštieľ v Slovenských Kľačanoch

Kaštieľ dal postaviť rod Baross v 18. storočí, neskôr patril rodom Zichy, Forgách a Jenssen. Počas 2. sv. vojny bol obsadený a využívaný ako obchod a skladište RSD. Do areálu kaštieľa patrili panské stajne, pálenica, v ktorej sa okrem alkoholu pripravoval aj lekvár a patrili sem aj pivnice. Ku kaštieľu patril aj rybník, ktorého odtokové a prítokové kanály sa pri regulácii potoku roku 1981 zasypali a z rybníka, ktorý bol údajne vykladaný mačacími hlavami a používaný na rekreáciu, sa stala bažurina.

Kaštieľ na začiatku 20. storočia
Kaštieľ dnes už nestojí, hneď po druhej svetovej vojne bol podľa oficiálnych zdrojov vypálený rumunskou armádou. Podľa miestnych ho však vypálil len jeden rumunský vojak, ktorý so zapálenou cigaretou spadol do pálenice, tá vybuchla a od nej sa vznietil i kaštieľ. Dnes na mieste kaštieľa stojí súkromný dom. Z pálenice ostala len predná kamenná stavba obdĺžnikového pôdorysu s plytšou šikmou strechou pokrytou škridlou, predtým používaná na bývanie. Na prednej strane je loggia, drevené stĺpy nesú vysunutú časť strechy. Vzadu sa nachádzajú ruiny technologickej časti.

Kaštieľ na začiatku 20. storočia

Vložiť komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.