NCH Stromy čebovských lesov

Zatiaľ najmladší náučný chodník (NCH) v okrese Veľký Krtíš bol slávnostne otvorený 12. augusta 2012. O jeho vznik sa zaslúžilo predovšetkým OZ Jašterica, ktoré je aj odborným garantom a správcom NCH. Chodník má za cieľ predstaviť stromy rastúce v okolitých lesoch, pričom vzhľadom na členitý terén tu možno nájsť veľké množstvo druhov na pomerne malom území.

Úvodný panel

Chodník má začiatok na parkovisku pred už nefunkčným motorestom Frankovka, kde sa nachádza aj úvodný panel s trasou vyznačenou na mape. Trasa tvorí okruh, ktorý má 15 zastávok, predstavujúcich jednotlivé druhy stromov prostredníctvom informačných panelov, ktoré obsahujú krátku charakteristiku toho-ktorého stromu v dvoch jazykoch – slovenčine a maďarčine.

Prístrešok pri potoku

Trasu je možné absolvovať v oboch smeroch, ale popíšeme ju v smere pohybu hodinových ručičiek, v akom sú aj jednotlivé zastávky číslované. Od parkoviska pri motoreste je potrebné prekročiť hlavnú cestu a nastúpiť na asfaltovú cestu, vedúcu na Čebovské lazy a Sucháň. Tá stúpa cez horný koniec obce, ktorý pozostáva z viníc, vinných pivníc a vinohradníckych domčekov. Kúsok za poslednými domami sa z asfaltu doprava odpája lesná cesta, na ktorej začiatku je závora, zabraňujúca vjazdu vozidiel. Tu sa nachádzajú aj prvé informačné panely, a orientácia je tak zjednodušená. Na prvom rozdvojení cesty je však značka pomerne nezreteľná, a tak si treba dať pozor – správna je cesta vpravo, ktorá ide nadol (druhá stúpa až pod Španí laz).

Chodník popri potoku

Klesanie nás dovedie k väčšej čistine pri potoku, kde sa nachádza aj akási zavretá a zamrežovaná stavba na spôsob unimobunky či maringotky, ktorá však má aj otvorený krytý prístrešok s lavicou, a je tak vhodná na jednoduché prenocovanie. Po prekročení potoka sa trasa stáča späť na juh, a v smere toku potoka vedie na ďalšiu veľkú lúku. Tú je nutné prejsť až na jej koniec, pričom je vhodné držať sa po ľavej strane porastu – jeden z informačných panelov je na krátkej jednosmernej odbočke. Na konci lúky je potom smerovka vľavo, po nej však nasleduje pomerne neprehľadný terén s nevýrazným značením, ktoré je hlavne vo vegetačnom období len ťažko sledovateľné. Jednoducho treba stúpať v uhlopriečnom smere sprava doľava po svahu medzi stromami, aj ak žiadnu cestičku nevidieť – porast je našťastie riedky.

Problematický úsek

Na vrchole stúpania sa potom nachádza ešte jedna veľká lúka, z ktorej je výhľad na dedinu. Treba sa však držať okraja lesa po ľavej ruke, smerovať k posedu, a opäť vstúpiť na lesnú cestu, kde už je značenie opäť dobré. Tá potom vedie na poslednú a najväčšiu lúku, z ktorej sú pekné výhľady na južné výbežky Krupinskej planiny. Odtiaľ už nasleduje len postupné klesanie – najprv k bodu, kde sa  nachádza jednoduchý prístrešok , a kde sa kríži trasa NCH a modrej TZT, vedúcej z Čeboviec na Španí laz, a potom už po modrej značke popri malom kameňolome k hlavnej ceste, po ktorej sa vráti k autobusovej zastávke na druhej strane cesty oproti spomenutému parkovisku motorestu.

Výhľad z poslednej lúky

Na záver možno dodať, že trasa je pomerne nenáročná, hoci obsahuje dosť stúpaní aj klesaní. Všetky sú však krátke a zvládne ich aj menej zdatný turista. Keďže ide o tematický chodník, ideálnym časom na návštevu je pravdepodobne jar, kedy stromy zakvitnú, a jeseň, kedy sa zafarbia. Samozrejme je však možné absolvovať chodník v akomkoľvek ročnom období – je to pekná turistika aj bez sledovania informačných panelov.

Prístrešok na rázcestí

Vložiť komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.