Trúbiaci kameň

Andezitový balvan, inak nazývaný aj hlásna skala, trúbiaca skala, zvonovec alebo Tatárska píšťala, sa nachádza v malej lesostepi vo výške 295m n.m., v časti Zabry asi osem kilometrov na juh od obce Sucháň. Vedú k nemu dve trasy. Pri kratšej po žltej značke od cesty Čebovce-Sucháň trvá chôdza asi dvadsať minút, pri dlhšej po zelenej turistickej trase zo Sucháňa dve hodiny. Na kameni s dĺžkou vyše tri a pol metra, širokom 240 centimetrov a vysokom viac ako meter, sa dá skutočne trúbiť vďaka dvom vzájomne prepojeným otvorom, ktoré vytesala ľudská ruka.
Okolie Tr[biaceho kameňa

Na kameni je okrem otvorov vytesané aj číslo, ktoré predstavuje rok 1194 podľa islamského letopočtu, čiže z nášho pohľadu rok 1572, kedy v tomto kraji boli Turci. Takisto je tu vytesaný aj pôvodný trojuholníkový obrazec s polpriamkami, ktorý slúži ako jednoduchá smerová ružica. Šípky ukazujú na Španí laz, do suchánsko-plachtinskej doliny, na Zabry a k studni Turčianka, na ktorej je ďalší smerový znak. Podľa povesti mali v studni prísť o život dvaja tureckí bojovníci. Na druhý svet ich mal odpratať Jano z Benikovho salaša, ktorému odvliekli jeho milú Zuzku.

Trúbiaci kameň

Podľa ďalšej povesti sa Turci po dobytí hradu Modrý Kameň chceli posunúť ďalej do vnútrozemia a dostali sa do oblasti suchánskych Zabier. Spleť dolín im tam sťažovala orientáciu, preto do jednej zo skál vytesali dva otvory a prispôsobili ju na trúbenie. A týmto spôsobom sa zvolávali na určené stanovište. Podľa všetkých indícií bolo takýchto kameňov viac, a tvorili zaujímavú signalizačnú sústavu. Druhý, ešte nedokončený trúbiaci kameň bol objavený neďaleko polohy Ondrejcov laz.

One thought on “Trúbiaci kameň

Vložiť komentár

Zadajte svoje údaje, alebo kliknite na ikonu pre prihlásenie:

WordPress.com Logo

Na komentovanie používate váš WordPress.com účet. Odhlásiť sa /  Zmeniť )

Google+ photo

Na komentovanie používate váš Google+ účet. Odhlásiť sa /  Zmeniť )

Twitter picture

Na komentovanie používate váš Twitter účet. Odhlásiť sa /  Zmeniť )

Facebook photo

Na komentovanie používate váš Facebook účet. Odhlásiť sa /  Zmeniť )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.